Kerana terlalu sukakan masakan kebab Uighur, sedangkan untuk pergi singgah selalu tentunya kena keluarkan belanja yang melebihi limitku di Adelaide ni, membuatkan aku selalu try and error, servey internet tentang bagaimana cara memerap kebab Uighur style ni.
Sekali dua memang tak menjadi, beberapa kali... bolehlah baru ada rupa dan nyaris-nyaris rasa. Puas hati makan. Belanja pun lagi jimat berganda-ganda.
Untuk buat kebab ni, aku beli daging lamb bahagian paha di Vatan Supermarket, potong2 isinya jadikan kiub. Perapnya aku tak buat lama kerana tak nak hilang kesegarannya. Habis je perap terus je bakar.
Kebab sedang dibakar
Gambar kiri dan kanan ini kiranya masa baru-baru membuat percubaan. Masa tu skewers kebab belum jumpa lagi. Pakai buluh sate je.
Dah lama-lama tu, bila dah ada skewers kebab ni, kira berjaya jugaklah. Cuba bandingkan kebab yang aku punya pada gambar kiri (belum ditabur cayenne papper) dengan kebab dekat restoren Uighur di sebelah kanan ni... Boleh lah....
No comments:
Post a Comment