Total Pageviews

Monday, 12 January 2015

Felda Residence Hot Springs Sungai Klah, Sungkai

Hanya mendengar nama dan cerita-cerita sahaja sebelum ini. Lambat jodoh untuk sampai ke Felda residence yang bukannya berjarak jauh pun berbanding balik kampung sendiri. Aku berasa lucu sekali bila pernah menonton drama komedi yang mana seorang isteri meluah rasa tidak puas hati kepada suaminya kerana sejak beberapa tahun berkahwin, belum pernah suami membawanya pergi bercuti walaupun hanya ke Sungkai.... mendengarnya seolah mudah sahaja untuk ke situ. Namun sebelum berjodoh, ke mana pun kita tak kan sampai, ya tak?

Kali ini aku berjodoh untuk sampai ke sini. Kali pertama berbanding orang lain :-). Lamaaa duk tersimpan di draf... baru dapat masa untuk post... uhuhuhu... demi masa... 
Apa-apa check in dulu... gambaran suasana sederhana dan selesa bilik penginapan....
Not bad lah, lengkap keperluan kita, iron pun disediakan.
Untuk dipakai di pergelangan tangan semasa ke kolam. Tandanya kita adalah penghuni di penginapan ini.  Juga seperti biasa, kita mendapat kupon sarapan pagi untuk 2 orang. Jom tinjau sedikit suasana dan pemandangan di sini.
 
 
 
 
Jalan menghala ke kolam-kolam...
 
 

Aliran air panas...
Laluan refleksologi... Jika tapak kaki boleh bertahan, elok sangatlah berjalan melalui laluan ini, Sambil berjalan perlahan seolah sedang mengurut dan menungku tapak kaki.
 
 
Kawasan yang sewajibnya dijenguk.
 
Kecil saja ruangannya. Masa ni mungkin kerana hari dah ke petang sikit, jadinya satu-satunya gerai menjual telur di situ tutup. Hai... tutup pulak... dahlah tak boleh bawa telur sendiri. Syaratnya kena beli kat situ saja. Jadi hari ni belum dapat mencuba. 
Siap warning awal-awal dah...
Dari jauh dah nampak kolam besar tempat mandi manda. Kolam mandi air biasa, maksud aku bukanlah air panas. 
Nampaknya orang belum ramai....


Mandi dan main bersungguh-sungguh...
video
video
Dah menggigil main air sejuk, elok la pula bergerak ke kolam-kolam air panas. 
Berkerut juga muka menahan suhu panas air.

Sebenarnya yang ini macam terpaksa berendam sekejap. Kenapa ya? Sebab kolam ni kecil je. Siapa dan apa kondisi orang yang berendam sebelum ni kita tahu. Jadi pandai-pandailah...

Dah siap-siap warning tu...

Menjelang senja, singgah di kolam besar air panas pula...







Lama bermain air, sampai ke senja... sambung esok ya...

Dinner kami di Meranti Coffee house. Bagi aku harga yang cukup berpatutan dan murah. Buffet rm20 perperson. Apa yang aku hanya mampu makan....
Mi dan nasi goreng, sayur pilihanku, ayam kukus berempah... round 1.
Aneka noodle soup. Tapi aku pilih mix mi, mihun dan kwaytiaw sekaligus... second round...
Aneka salad... seterusnya...
Aneka kuih... hanya larat yang ini je... kenyang sangat dah...
Last pilih tembikai ni je untuk hilangkan muak... terdapat lag beberapa jenis buahan lain.
Minuman panas pilihan... hot coffee... Bagi mata segar sikit...
Hahaha... ini saja nak tunjuk kat dinding dalam coffee house ni... banyak sangat cicak merayap...
Pagi-pagi sebelum sarapan, keluar jalan-jalan tinjau kawasan dulu. 
Suasana depan penginapan...

Dah lepas sarapan, apalagi... kolam lagilah...
Tengoklah betapa bersungguh-sungguhnya main. Orang lain pun gitu jugak tau...
Di sekitar kolam... biarkan saja gambar bercerita...
Sekali lagi ke kolam besar air panas... Ini aku berada di tepi kawasan air yang paling panas di sini. Berasap tu... tak boleh stay lama... tak tahan...
Air sangat panas di sini...

Ok... Pagi ni gerai jual telor dah di buka. Rm5 untuk 6 biji telor... amboi pandainya bisness...
Tapi boleh la sekadar suka-suka nak mencuba.
 
Cuba ikut masa yang dicadangkan....
Makan suka-suka... Lepas ni kira nak berkemas check out la pulak. 
Kiranya dari segi masa yang aku spent kat sini amat berharga. Pendek tapi padat dengan aktiviti. InsyaAllah ini adalah suatu tempat yang patut dikunjungi lagi. 
Perjalanan balik bertembung dengan lembu-lembu felda... :-)

***2122-0214***

No comments:

Post a Comment