Salah satu kuih yang menjadi kegemaran aku dalam bulan puasa.
Buah Melaka atau aku mengenali namanya sejak kecil sebagai kuih 'kekah cha' atau 'ondei-ondei' (ondeh-ondeh) juga. Kenapa dipanggil 'kekah cha' di Kelantan adalah kerana perkataan 'kekah' tu bermaksud 'gigit' dan perkataan 'cha' tu bermaksud sifat kepada 'terpancar' atau 'terpancut'. Bermaksud bila kuih tu digigit, akan terpancut air gula melaka yang di letak di dalamnya.
Sebab itu jika memakan kuih ini, lebih baik masukkan sebiji terus dalam mulut dan terus kunyah untuk mengelak daripada air gula di dalamnya terpancut dan terkena muka atau pakaian kita atau orang lain.
Itulah kisahnya.....
Buah Melaka atau aku mengenali namanya sejak kecil sebagai kuih 'kekah cha' atau 'ondei-ondei' (ondeh-ondeh) juga. Kenapa dipanggil 'kekah cha' di Kelantan adalah kerana perkataan 'kekah' tu bermaksud 'gigit' dan perkataan 'cha' tu bermaksud sifat kepada 'terpancar' atau 'terpancut'. Bermaksud bila kuih tu digigit, akan terpancut air gula melaka yang di letak di dalamnya.
Sebab itu jika memakan kuih ini, lebih baik masukkan sebiji terus dalam mulut dan terus kunyah untuk mengelak daripada air gula di dalamnya terpancut dan terkena muka atau pakaian kita atau orang lain.
Itulah kisahnya.....
No comments:
Post a Comment