Total Pageviews

Monday 25 June 2012

DaGing KiSar Berinti Leek


Aku dah lupa apa nama hidangan ini sebenarnya. Resepi asalnya pun aku dah tak berapa ingat. Ceritanya, di sini aku suka menonton satu rancangan memasak "Alive And Cooking" yang disiarkan setiap hari selama 5 hari seminggu. Jadi aku ambil idea dari situ....

Bahan-bahan :
1/4 kilo daging / ayam kisar
2 batang sayur leek
sedikit garam
sedikit lada hitam
sedikit lada putih
sedikit serbuk cili jika suka pedas
sebiji telur

Cara-cara :
Dalam satu bekas, gaulkan semua bahan kecuali batang leek sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 2 (kerana ada 2 batang leek). Balutkan batang leek dengan daging kisar tadi. Untuk elakkan dari melekat dekat tangan masa tu, taburkan sedikit tepung. Selepas elok tersalut, balutkan dengan plastik cling wrap, diikuti sekali lagi dengan aluminium foil. Kemudian rebus balutan daging tadi dalam kira-kira 20 hingga 30 minit atau sehingga agak-agak daging masak.

Sejukkan sebentar sebelum dibuka balutan dan dipotong untuk dihidangkan.

Daging ini sebenarnya sedap dimakan dengan sos cendawan atau pencicah atau apa-apa gravy. Bolehlah mencuba bila ada masa.

Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment