Total Pageviews

Thursday, 22 November 2018

Spaghetti Aglio Olio Udang

Assalamualaikum wbt...
Dah lama aku tak masak spaghetti aglio olio ni. Tapi bila minggu lepas, aku kerumah kakak. Masa nak balik tu, dia bagi spaghetti ni. Walaupun dah ada dalam stok, tapi bila kakak bagi tu aku ambil la juga... dah di bagitahu sudah ada kat rumah, tapi dia minta supaya bawa balik juga, simpan katanya. Bak kata pepatah, rezeki jangan di tolak... kan.

Penyediaan untuk masak spaghetti ni memang sangat mudah la... aku dah selalu buat sebelum ni pun. Salah satunya boleh tengok sini. Versinya ikut suka hati kita la nak letak udang ke daging ke ikan bilis ke... cari bahan yg dah ada di dapur cukup la... 

Cuma adakalanya bahan lengkap, maka terhiaslah cantik dan sebaliknya. Yang kali ini kurang lengkap sebab tiada cheese untuk ditabur... tapi tak apa la asalkan cukup syaratnya... asalkan dah boleh makan seadanya... cukup syarat asasnya, maka jadi lah...

Bahan2 untuk kali ini :-

  1. Spaghetti di rebus dgn garam bg rasa cukup masinnya.
  2. Bawang putih di hiris nipis.
  3. Cili padi ikut kepedasan.
  4. Udang secukupnya.
  5. Sedikit garam jika masinnya kurang.
Minyak untuk menumis... aku pakai minyak zaitun.


Cara2nya :-

  1. Panaskan minyak dalam kuali, goreng bawang putih sehingga garing, angkat dan toskan.
  2. Goreng cili padi, kemudian masukkan udang dan goreng hingga masak. 
  3. Masukkan spaghetti dan gaul rata.  Rasa kan garamnya, jika kurang masin tambahla sikit. 
  4. Masukkan bawang putih garing tadi dan gaul serata.
  5. Boleh dihidangkan. 

Ermm... tu kata tadi... jika ada cheese, bolehla tabur sikit... lagi la sedapnya... 


Mudahkan... saje je tempek resepi kenangan di sini... sekian...

No comments:

Post a Comment