Total Pageviews

Friday, 12 July 2013

Kuzi Ayam

Sekadar renungan :-

"Jika kita melupakan 2 perkara dan sentiasa ingat 2 perkara, nescaya kita akan medapat kebahagiaan dalam hidup; 
Lupakanlah kebaikan kita kepada orang lain dan lupakanlah keburukan orang kepada kita;
Sentiasa ingatkan Allah dan hari akhirat (pembalasan)".
**********************************************************
Selera waktu berbuka selalunya berbeza bagi setiap orang atau setiap keluarga. Ada yang suka berbuka dengan mewajibkan adanya kuih. Ada yang suka berbuka terus dengan nasi. Malah ada yang suka berbuka dengan selain dari nasi atau ringan sikit dari nasi seperti mee ke... mihun ke.. dan macam-macam lagilah berkaitan selera.
Jom masak kuzi ayam untuk menu berbuka. Sesekali berselera berat. Mendengar seolah rumit buatannya tapi terpulang kepada individu melayan sendiri selera dan cara masing-masing. Ini aku cuba nak kongsikan resepi kuzi dan cara yang aku buat. Sebelum ini pernah aku keluarkan entry pasal kuzi ayam ni, tapi tidak disertakan dengan resepi. Ok mulakan....

Bahan-bahan yang aku pakai (anggaran sendiri) :-
  1. 2 ketul ayam bahagian maryland, nak potong ke tidak, terpulang.
  2. 3 sudu makan rempah kuzi
  3. 2 labu bawang besar (sebiji dihiris dan sebiji lagi dikisar)
  4. 3 ulas bawang putih (kisar)
  5. 1 cm halia (kisar)
  6. Beberapa sudu tomato puree (untuk rasa masam)
  7. Beberapa sudu sos tomato
  8. 1/2 tin susu cair
  9. Segenggam kismis.
  10. Segenggam badam yang telah dibuang kulit dan dibelah 2.
  11. Sedikit serbuk cili atau cili padi jika nak pedas
  12. Sesudu minyak sapi
  13. Sedikit minyak masak
  14. Sedikit kunyit (untuk melumur ayam)
  15. Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara aku :-
  1. Ayam dibersihkan dan dilumur garam kunyit, ketepikan.
  2. Panaskan minyak sapi bersama minyak masak.
  3. Sebiji bawang merah dihiris nipis dan digoreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  4. Goreng kismis 1 minit, angkat dan ketepikan 
  5. Goreng badam hingga garing, angkat dan ketepikan.
  6. Dalam minyak yang sama, goreng ayam separuh masak.
  7. Bancuh rempah kuzi dengan sedikit air. Gaul dengan sebiji bawang besar, bawang putih dan halia yang dikisar. Tumis dalam baki minyak tadi hingga naik minyak dan bau. Masukkan cili.
  8. Masukkan ayam dan masak sebentar agak-agak empuk.
  9. Masukkan tomato puree dan sos tomato serta dikacau rata. 
  10. Masukkan susu cair, garam dan gula. Biarkan seketika atau sehingga mendidih. Balik-balikkan ayam. 
  11. Bila ayam dah masak, masukkan bawang goreng tadi, kismis dan juga badam. Biar seketika mendidih. Sesuaikan rasa dan siap.
Samada ingin dimakan dengan nasi putih, nasi minyak atau roti, mengikut selera sendiri..... Selamat berbuka....

No comments:

Post a Comment