Total Pageviews

Tuesday, 16 July 2013

Nasi Minyak Sapi

Resepi mudah..... 

Nasi minyak sapi...? Macam tak sedap pulak bunyinya... tapi apa salahnya jika bagi nama sendiri kepada resepi yang sesuka hati kita sendiri yang masaknya. Kebanyakan nasi yang 'berberiani' ke atau 'berminyak' ke, pakai minyak sapi juga kan..  
Pasal ada entry lepas tentang masakan kuzi tu... maka salah satu nasi yang sesuai dimakan dengan dia ni ialah yang inilah... nasi minyak sapi ni... apa yang pernah aku gabungkan bersama.... Rasanya tidak sepayah mana berbanding dengan nasi-nasi popular yang lain... 

Bahan-bahan (sukatan agak-agak la ya) :-
  1. Beras
  2. Sedikit minyak sapi
  3. Sedikit minyak zaitun
  4. Sedikit garam
  5. Sedikit safron / pewarna safron
  6. Beberapa kuntum cengkih
  7. Bawang goreng untuk hiasan
Cara-cara :-
  1. Beras dibasuh, sukatan air seperti biasa. 
  2. Masukkan minyak zaitun, garam dan cengkih... masak hingga masak lah.
  3. Sementara nasi sedang dimasak, cairkan minyak sapi dalam kuali kecil di atas dapur bersama safron. Ketepikan.
  4. Apabila nasi telah masak, cedok sedikit nasi dalam kuantiti yang kecil ke dalam bekas lain. Tuangkan minyak sapi cair tadi dan digaul rata. Siap....
  5. Jika mahu, boleh bentukkan nasi seperti yang aku buat ni.... alah... dah tahukan... padatkan dalam mangkuk atau bekas kecil ke... kemudian telungkupkanlah ke pinggan nasi bila nak makan... taburkan bawang goreng sebagai hiasan...
 
 Hihihi.... teramat senang..... Boleh makan dengan lauk kuzi hari tu... atau dengan kari pun boleh.....

Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment