Total Pageviews

Friday 19 October 2012

Cous-Cous & Grill Salmon

Menu Dinner

Satu menu yang bukan merupakan makanan orang asia, tapi tekakku selesa saja menerimanya. Terdiri dari cous-cous, sepotong ikan salmon dan salad sebagai set lengkap dinner pada aku suatu petang. 

Bahan-bahan : (hidangan untuk 2 orang dewasa)
1/2 cawan cous-cous (mungkin sejenis bijirin)
1/2 cawan air panas
2 keping potongan ikan salmon
Salad, aku gunakan lettuce, tomato dan lemon
sedikit garam
sedikit lada hitam

Cara-cara :-
Cous-cous direndam dengan air panas dan ditutup dengan plastik cling wrap selama lebih kurang 3 minit. Leraikan dengan menggunakan garpu. Cakar dengan garpu untuk menguraikannya.
Salmon ditabur dengan sedikit garam dan lada hitam. Grill kan kira-kira 10 minit dengan 5 minit setiap permukaan.
Salad diletak dressing yang disukai. Bolehlah dihidangkan. Cepat dan ringkas sekali.
Perah sedikit lemon ke atas salmon. Jika suka yang pedas, taburkan potongan cili padi ke atas salmon untuk lebih membangkitkan selera.

Satu yang pedas dan satu yang biasa bagi selera 2 orang yang berbeza :-). 
Yum...yum...yuuummm.......


No comments:

Post a Comment