Menu yang sesuai di makan pada bila-bila masa sahaja asalkan suka dan berselera.... samada untuk sarapan pagi, minum pagi ke, makan malam ke.... I promise you... roti ni sedap yang penting kena pada ramuan intinya.
Bahan-bahan ringkas yang aku pakai :-
1. Beberapa keping roti pita pemberian kawan
2. Bawang besar
3. Bawang putih
4. Daging samada yang seketul (potong kiub halus) atau yang mince meat / lamb
5. Bahan salad seperti lettuce, timun, tomato (potong macam kiub kecil) dan olive.
6. Grated cheese (pastikan yang halal)
7. Fetta cheese
8. Cendawan (slice kan halus)
9. Sos cili
10. Sos tomato
11. Mayonis atau yogurt
12. Lada hitam
13. Sedikit daun parsley
14. Sedikit minyak untuk menumis
15. Garam dan gula secukup rasa
Cara- cara :-
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan daging dan gaul sebati.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, lada hitam, garam gula.
4. Masukkan daun parsley
5. Masuk sedikit air supaya tidak terlalu pekat. Sesuaikan rasa. Bila dah masak, angkatlah.
6. Masa nak makan tu, ambil lah roti pita yang berbentuk bulat tu dipotong dua ke, empat ke.... aku potong dua je...
7. Sapu sedikit mayonis atau yogurt pada roti pita bahagian dalam.
8. Selepas tu isilah inti-inti yang lain seperti daging, bahan salad, cendawan, olive slice dan cheese tadi.
9. Dah siap isi tu, silalah makan....dah boleh makan dah....
Apa yang penting nak aku kongsikan di sini ialah pasal inti roti pita ni atau apa-apa inti kebab yang kita nak buat. Untuk membuat inti tak semestinya kena ikut 100% resepi yang dibaca. Kita yang buat dia dan selera kita yang kita nak ikut. So boleh buat ikut bahan dan selera kita sendiri.... mudah kan.....
No comments:
Post a Comment