Total Pageviews

Saturday 24 October 2015

Petai Dan Resepi Menjeruk Petai

Bila sesekali balik kampung.... samada yang dibeli atau dibekalkan... 
Dalam gambar ni, dokong tu dari pokok yang ayah tanam, pisang tu pun mak ayah yang bekalkan... masa start perjalanan masih belum masak tu tau... hijau2 lagi... sampai2 rumah terus jadi kuning masak dah. Jauh perjalanan biasa la kan... panas duk dalam kereta jugak... rambutan tu pulak mak sedara yang bagi, bila pokoknya membuahkan hasil yang sungguh menjadi tahun ni, katanya la. 

Oh ya... petai tu pulak aku beli dalam perjalanan balik KL... Dalam kes ni, bila tengok pada kuantiti petai tu, nampak sangat yang aku ni 'hantu petai', hehehe... nak buat cammana, dah itu favourite aku. Walaupun awal-awalnya cuba bertahan tak nak beli, konon nak berpantang la dari makan petai. Bukan apa... kesian kat diri sendiri la nanti. Bersin, selsema, gatal muka, hidung, telinga dan tekak semua dah sinonim dengan aku bila bergomol makan petai ni. Makan sikit ke banyak ke sama je kesannya. So... baik makan sungguh2 terus bila dah teringin sangat nak makan tu. Lepas tu tanggungla sendiri.... uhu hu hu sob3... 

Tak kira apa cara makan pun, aku tetap suka dengan petai ni. Masing2 ada godaannya, samada mentah, bakar, celur dan juga jeruk. Semuanya mampu membuatkan aku rasa tak cukup nasi... bertambah2 makan tu... Pastu pulak, aku ni bukan jenis yang boleh makan sikit2... Jika yang jeruk atau celur rebus tu, rasanya semangkuk tak cukup... kena makan untuk ratah macam kacang lagi... issshh bahaya jika dimakan selalu.... he he he...

Cuma kali ni aku nak abadikan dan share di sini cara aku menjeruk petai ni. Aku tahu macam-macam cara orang buat. Tapi aku pun ada cara sendiri yang simple dan mudah saja. Jom... 
Bahan-bahan :-
  1. Petai
  2. Garam
  3. Gula
  4. Cuka makan
  5. Cili padi ikut nak pedas


Cara-cara yang aku buat :-

1. Papan petai tu aku buang bahagian tepinya dan potong pendek2. Asal muat periuk untuk mencelur / merebus nanti. 

2. Rebus petai sehingga mendidih airnya. Aku tak biarkan air mendidih tu lama. Nampak mendidih je aku terus tutup api. Terus toskan petai tu dan siram dengan air paip singki dengan tujuan menghentikan proses petai tu masak. Tujuan aku buat begini adalah supaya petai jeruk tu nanti akan rangup bila dimakan. Aku suka yang begitu.

3. Kupas biji petai tu. Masukkan ke dalam bekas yang kita nak peram jeruk tu.

4. Sediakan air suam, masukkan secukup rasa garam. Kena agak2 la ya jangan sampai termasin pulak. Jadi, kenala rasa dulu...

5. Masukkan cuka secukup rasa. Yang ini kena masing2 rasa ikut suka. Masing2 ada citarasa sendiri kan. Kalau aku... aku suka rasa masam tu lebih sikit. So aku lebihkan cuka tu. Pastu aku pakai cuka apple. 

6. Dah rasa ok tu... biarkan air tu sejuk sikit. Kemudian bolehlah tuangkan air garam dan cuka ini ke dalam bekas petai tadi. Tuang hingga tenggelam petai tu ya. 

6. Masukkan cili padi. Siap.....

Nak cili padi hijau atau merah pun boleh, janji ada rasa pedaskan...

Ok... nak makan terus pun boleh... nak makan esok pun boleh... Simpan kat luar pun boleh... lepas 2, 3 hari tu selalunya aku simpan bekas petai ni dalam peti sejuk. Tahan lama sikit.
Sesimple lauk sesedap sangat rasa... nyum nyum nyum...ummppph...

Ok now cerita petai jeruk dah habis ya...

Yang ini aku nak frozen kan dia. Kupas siap2....
 
Kemudian masukkan ke plastik kecil2 kira sekali kita nak makan. Senang nak ambik dari freezer nanti.
 
Banyak jugak ni....insyaAllah tahan lama ni... dah pack kecik2 tu, bolehlah masukkan dalam freezer. Bila rasa nak makan, ambiklah satu pack tu dan rendan kejap dalam air sebab nak defros kan dia...

p/s :- Hubby dulu tak suka makan petai... tapi masa aku makan, aku turut PAKSA dia ikut makan... hingga sekarang, dia pun dah makan petai dan tempoyak... hehehe... jahat tak aku... tapi tak ada la dia jadi 'hantu petai' macam aku... :-)

No comments:

Post a Comment